Algemeen

Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs.

In principe 18 jaar of ouder, maar ook als je 16 of 17 bent zijn er mogelijkheden. Informeer bij een vavoschool in jouw omgeving.

De lessen starten begin september en zijn overdag. Bij een aantal vavoscholen ook ’s avonds.

Ja, veel vavoscholen bieden ook vakken in de avond aan, vraag dat na bij de vavoschool in jouw omgeving.

Het vavo wordt door het Rijk gesubsidieerd en is daardoor niet duur. Het cursusgeld is per vak ongeveer € 95,- per schooljaar (afhankelijk van aantal lesuren) en bij een volledig pakket € 1.357,- voor alle vakken.

Ja, het vavo biedt maatwerk dus je kunt zelf bepalen welke vakken je (nog) wilt volgen.

In principe duurt een opleiding aan het vavo één schooljaar waarin je het examen afrondt. Je kunt het ook spreiden over meer jaren.

Onder bepaalde voorwaarden kun ook als 16- of 17-jarige naar het vavo, meestal via uitbesteding door je huidige middelbare school. Informeer daar naar de mogelijkheden.

Nee, iedere volwassene kan bij het vavo terecht, bijvoorbeeld om een of meer certificaten te behalen voor het werk, opleiding of re-integratie.

Ja, bij het vavo kun je in één jaar extra examenvakken behalen voor je vervolgstudie.

Als je 16 of 17 jaar bent en uitbesteed wordt door je VO-school, heb je recht op gratis schoolboeken. Ben je 18 jaar of ouder, dan moet je de boeken zelf betalen.

Leerlingen van het vavo hebben geen recht op een OV-jaarkaart, maar kunnen onder bepaalde voorwaarden wel een reiskostenvergoeding bij hun eigen vavoschool aanvragen. Pas als je reisafstand tot je vavoschool meer is dan 10 km, dan kun je die aanvraag doen.

Vavoleerlingen hebben geen recht op studiefinanciering. Als je een voltijdopleiding volgt en 18 jaar of ouder bent, heb je wel recht op ‘tegemoetkoming studiekosten’. Als je een deeltijdopleiding volgt, kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor ‘tegemoetkoming deeltijders’.

Heb je vragen over het Vavo?

Ga naar contact